Türkiye'de Dalış Faaliyetleri: Yönetmelikler ve Uygulamalar - antalyamiz.com

Türkiye'de Dalış Faaliyetleri: Yönetmelikler ve Uygulamalar

Türkiye'de yapılan dalış faaliyetlerini, 15 Ağustos 1990 tarihli ve 20606 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Sualtı Sporları, Can Kurtarma, Sürat Motoru, Sualtı Ragbisi ve Paletli Yüzme Federasyonu" dalış yönetmeliği düzenler. Yönetmeliğin amacı, sualtı sporlarını ülke genelinde yaymak, sevdirmek, benimsetmek ve uluslararası alanda başarıya ulaştırmaktır. Aynı zamanda, spor ahlakına ve disiplinine sahip sağlıklı nesillerin yetişmesi için Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde denizlerde ve iç sularda sportif veya turistik amaçla aletsiz ve aletli (Scuba) dalış yapacak dalgıçların tabi tutulacağı uluslararası standartlara uygun eğitim ve eğitmenlik esaslarını belirlemektedir. Sualtı Sporları, Can Kurtarma, Sürat Motoru, Sualtı Ragbisi ve Paletli Yüzme Federasyonu, "Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonu"na (CMAS) bağlıdır.

3 Mart 1990 tarihli ve 20454 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Türk Karasularında Sportif Amaçlarla Yapılacak Aletli Dalışlara İlişkin Yönetmelik" ise sportif amaçlarla yapılacak aletli dalışların esaslarını belirlemektedir. Bu yönetmelik, sualtında korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu bölgeler ve askeri yasak bölgeler dışında sportif amaçla yapılacak aletli dalışların şartlarını kapsar. Askeri bölgelerde ve sualtında korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu bölgelerde bilimsel çalışmalar dışında her türlü dalış yasaktır. Yasak bölgeler haricinde sportif amaçlı aletli dalışlar izne tabidir. Yabancı uyruklu dalgıçlar için her türlü aletli sportif dalış izne tabidir. Bu izinleri verecek makamlar il turizm müdürlükleri veya yetkili kılacağı kuruluştur. Aynı zamanda yabancı uyruklu dalgıçların aletli sportif dalış yapabilmeleri için Uluslararası Sualtı Sporları Federasyonu üyesi olmaları ya da ulusal teşkilatlar veya kendi ülkelerinin yetkili kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen bir belgeye sahip olmaları gereklidir. Yabancı uyruklu dalgıçların dalışlarını bir Türk Rehber Dalgıç refakatinde yapmaları zorunludur. Burada rehber dalgıçtan kasıt, SCSPF’nin yasal olarak brövelendirdiği rehber dalgıçlardır. Bu bröveye sahip olmayanlar yabancı uyruklu dalgıçlara dalış yaptıramazlar. Rehber dalgıç, kültür ve tabiat varlıklarının korunması ve dalgıçların dalışları esnasında mal ve can güvenliğinin sağlanması konusunda önlemler almak zorundadır. Ayrıca dalış yapacak ekiplerin veya kişilerin dalış öncesi hayat sigortası yaptırmaları zorunludur.

Sualtı dalışlarında Türk teknelerinin kullanılması esas olmakla birlikte, kendi tekneleriyle gelen veya kendi botlarından dalış yapmak isteyen yabancı uyruklu grupların yetkili makamlardan izin alması kaydıyla dalış yapması mümkündür. Dalışlarda yasak bölgeler haricinde sualtında resim çekilmesi veya video kamerayla kayıt yapılması serbesttir ve her türlü malzeme kullanılabilir.

Yukarıdaki yönetmelik maddelerine bağlı olarak yabancı uyruklu dalgıçların ülke karasuları içinde izin almadan ve Türk bir rehber dalgıç bulundurmadan dalış yapmalarının yasak olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Bu nedenle, dalmak amacıyla Antalya’ya gelen veya geldikten sonra dalmaya karar veren dalgıçların yetkili bir dalış merkezine başvurması en kolay yöntemdir. Çünkü böyle merkezlerde rehber dalgıç kolaylıkla bulunabileceği gibi, izinler de dalış merkezi tarafından alınmaktadır. Aynı zamanda böyle merkezlerden malzeme kiralanması da mümkün olduğundan dalgıçların bütün malzemelerini taşımalarına gerek kalmamaktadır.

23 Temmuz 2002 | Antalya Merkez | 5538 kez okundu | 0 kez tavsiye edildi | Kaynak: Bilinmiyor
Yorum Ekle
Benzer Haberler
antalyamiz.com -
Hurma Yangını Korkuttu
devamı
antalyamiz.com -
39. Antalya Altın Portakal Film Festivali Başlıyor
devamı
antalyamiz.com -
Lara Plajı’ndaki Kum Şehri: Dünyanın En Büyük Dördüncü Kum Heykel Sergisi
devamı
antalyamiz.com -
Hıdırlık Kulesi (Hadrianus Kulesi)
devamı
antalyamiz.com -
Sıçan Adası
devamı
antalyamiz.com -
Antalya Güncel Yaşamı Kültür ve Etnoğrafya
devamı
antalyamiz.com -
Bu Yıl Antalya`da 4.5 Milyon Fidan Dikeceğiz
devamı
antalyamiz.com -
Yürüme Haftası Etkinlikleri
devamı
antalyamiz.com -
Boğaçayı Köprü İnşaatı Devam Ediyor
devamı
antalyamiz.com -
Saklıdoruk (2503 m.)
devamı
antalyamiz.com -
Antalya'nın İçme Suyu Temiz Çıktı
devamı
antalyamiz.com -
Sıçan Adası
devamı
antalyamiz.com -
Lara Beach Açıldı
devamı
antalyamiz.com -
39. Antalya Altın Portakal Film Festivali Sonuçlandı
devamı
antalyamiz.com -
Antalya da Minicity yi bir haftada 10 bin kişi ziyaret etti
devamı