Türkiye Oscar : Namı diğer Antalya Altın Portakal Film Festivali
1950'li yılların ortalarında tarihi Aspendos Tiyatrosu'nda düzenlenmeye başlayan konserler ve tiyatrolar, Altın Portakal Film Festivali'nin temel taşını oluşturur.
Halkın yoğun ilgi gösterdiği ve her yıl yaz aylarında yapılan gösteriler geleneksel hale gelir ve 60'lı yılların başına kadar bir şenlik havasında sürer. Bu şenliğin gönüllü organizatörü, sanata düşkünlüğü ile tanınan Dr. Avni TOLUNAY'dır. Uzun yıllar 'Belediye Tabibi' olarak görev yapan merhum Tolunay'ın 1963 yılında aday olduğu Belediye Başkanlığı seçimini kazanmasıyla, süregelen şenlik, o yılların Türkiye'sinde en revaçta sanat dalı olan sinemayı da bünyesine alarak 1964 yılında 'Antalya Altın Portakal Film Festivali'ni ortaya çıkarır.
Böylelikle daha aday olmadan önce, çok sevdiği Antalya için kafasında ve gönlünde barındırdığı güzel projeleri uygulama olanağı elde eder. Dr. Avni TOLUNAY önce Antalya için bir amblem arayışı içinde olur ve bölgenin simgesi olan portakalı: deniz, tarihsel öğeler ve Venüs heykeliyle bütünleştirir.
Portakal sadece amblemin içine girmekle kalmaz, daha önemlisi film festivalinin de ismi olur. Olanakların sınırlı olduğu güç koşullarda ilk Antalya Altın Portakal Film Festivali gerçekleştirilir.
İlk yılda bir sinema şenliği atmosferinde geçen festivale ilgi gerçekten çok büyük olmuştur. Festivalin organizatörü konumundaki Antalya Belediye Başkanı Dr. Avni TOLUNAY, ilk yılda halkın ilgisinden aldığı güçle festivalin geleneksel hale geleceğini ve bir bayrak yarışı gibi bu organizasyonun sonsuza kadar süreceğini ilan eder ve festivalin özdeki misyonunu 'Türk sinema sektörünü maddi manevi desteklemek, Türk film yapımcısını nitelikli yapıtlar üretmeye teşvik ederek; Türk Sineması'nın uluslararası platforma açılmasına zemin hazırlamak' olarak belirler. Bu ilke ile doğan Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında gerçekleşen Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın kısa sürede gösterdiği performans, sinema dünyasında yarattığı heyecan ile Türkiye'nin OSCAR'ı ünvanını alır.
1964-1973 yılları arasında bu çizgide devam eden Altın Portakal Film Festivali, 1973 yılında Belediye Başkanlığına seçilen Selahattin TONGUÇ tarafından da devam ettirilir. 1978 yılında Plastik Sanatları da bünyesine alan Festival, bu dalda uluslararası olarak gerçekleştirilir.
1985 yılına kadar Antalya Belediyesi önderliğinde gerçekleşen Festival, o yıl, dönemin Belediye Başkanı Yener ULUSOY öncülüğünde kurulan Antalya Kültür Sanat Turizm Vakfı (AKSAV) tarafından organize edilmeye başlar. 1985 yılında Festival'e 'Akdeniz Akdeniz' adlı Uluslararası Müzik Yarışmasını da ekleyerek yeni bir boyut katan Yener ULUSOY, Akdeniz Ülkelerini kapsayan bu yarışmayı 1985-1988 yılları arasında Altın Portakal Film Festivali ile birlikte gerçekleştirir.
1989-1994 yılları arasında Belediye Meclis Üyeleri, turizm kuruluşları ve Antalya Ticaret Odası Temsilcilerinden oluşan FESTiVAL YÜRÜTME KURULU adlı platform tarafından organize edilen festival, 1995 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi önderliğinde kurulan Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı ile kurumsal bir yapıya kavuşur.
Vakıf, 1995 yılında düzenlediği ilk uluslararası etkinlik ile bir ilke imza atarak 1. Uluslararası Altın Portakal Kısa Film/Video Yarışması'nı gerçekleştirir. Bu yıl 8'incisi organize edilecek olan Uluslararası Kısa Film/Video Yarışması, Altın Portakal Uzun Metraj Film yarışması ile birlikte Festivalin en temel iki bölümünü oluşturmaktadır.
Bu yıl 1-5 Ekim 2002 tarihleri arasında 39.'su gerçekleşecek olan Antalya Altın Portakal Film Festivali; Türkiye'nin 39 yıldır aralıksız süregelen tek Film Festivalidir. Festival kapsamında düzenlenen Ulusal Film Yarışması Türkiye'nin 'Sinema Oscar'ları olarak anılmaktadır.
11 Temmuz 2002 |
Antalya Merkez |
3198 kez okundu |
1 kez tavsiye edildi |
Kaynak: Bilinmiyor