Kaplumbağa Cenneti : Malezya'nın Sipadan Adası - antalyamiz.com

Kaplumbağa Cenneti : Malezya'nın Sipadan Adası

Onlarca hörgüçkafalı papağan balığı, yüzlerce baraküda, binlerce akya var burada. Makro türler dediğimiz minik canlılarla mı ilgileniyorsunuz? Porselen yengecinden denizatına, anemon karidesinden deniztavşanına binlerce farklı tür görebilirsiniz. Amacınız köpekbalıklarına yaklaşmak ve adrenalin salgılamak mı? Beyazyüzgeçliler ve leopar köpekbalıkları hep orada, biraz derine inerseniz ve şanslıysanız çekiçbaşlıları da görebilirsiniz.

Bütün bunların yanında buranın diğer dalış bölgelerinde olmayan en önemli zenginliği ise kaplumbağalar. Sözlük anlamı "sınır adası" olduğu halde buraya daha çok "kaplumbağa adası" denmesinin sebebini şimdi daha iyi anlıyorum. Her dalışta en az 15 tane yeşil kaplumbağa ile karşılaşıyorum. O kadar çoklar ki, artık onlarla ilgilenmeyi bırakıp açıktaki beyazyüzgeçli köpekbalığının fotoğrafını çekmek için konsantre oluyorum. Hedefe kilitlenmiş ve tam onun üzerine yoğunlaşmışken, kafamı aniden sert bir cisme vurarak sarsılıyorum. Kıyıdan uzakta ve mağara benzeri üzeri kapalı bir bölgede olmadığım için bir an başımı neye çarptığımı anlayamamanın şaşkınlığını yaşıyorum. Kafamı kaldırıp bakınca, vurduğum cismin bir kaplumbağa olduğunu görüyorum. Ben çarpışmanın şaşkınlığını üzerimden atmaya çalışırken, ürken kaplumbağa da telaşla oradan uzaklaşıyor.

Çiftleşmek İçin Adaya Geliyorlar
Az ileride biraz daha irisi ve oburu, sünger, mercan, ne bulursa ısırıyor. Sert gagası ile kırdığı mercanların yerine, uzun süre de olsa, doğal yenileme sonucu yenileri gelecek. Kabuğunda biriken algler onu yavaşlattığı için bir temizleme istasyonuna uğraması gerekiyor. Hareketsiz bir şekilde durup temizlenmek istediğini işaret edince horozbinalar ve cerrah balıkları gelip bu algleri temizleyecek. Özellikle çiftleşmek ve üremek için buradalar. Bir dişi kaplumbağa 3 yılda bir çiftleşiyor. Erkek nazlı dişiyi çiftleşmeye ikna ederse müthiş bir macera başlıyor. Çifti gören diğer erkekler kendi şanslarını yaratmak için sıraya giriyor ve çiftleşen erkeğin üzerine çıkıyor. Amaç, öndeki erkeği yorarak aktivitesini yarım bırakmaya zorlamak ve kendi spermlerinin de yumurtaları döllemesini sağlamak. Ancak, asıl yük dişiye bindiği için yorulan o oluyor, çünkü nefes almak için yüzeye çıkmaları gerekiyor ve erkekler birbirleri ile mücadele ettiklerinden bu işi dişi kaplumbağa yapmak zorunda. Hem de üzerindeki erkeklerle birlikte. Çiftleşme gerçekten çok rekabetçi. Gece olunca dişi gizlice kumsala çıkarak yumurtalarını bırakmak için uygun bir yer bulup 3 saat boyunca büyük bir çukur kazacak. Kazdığı çukura beş düzine yumurta bıraktıktan sonra yuvasını çevredeki yırtıcı hayvanların saldırısından korumak için özenle kumla örtmesi gerekiyor. Yumurtaların bırakılmalarından 2 ay sonra yavrular çıkacak. Yuvaları yeteri kadar sıcaksa birçoğu dişi, değilse erkek olacak. Yumurtadan çıkan yavruları zorlu bir yolculuk ve hayatta kalma mücadelesi bekliyor. Onların yumurtadan çıkmasını bekleyen avcı kuşlara, yengeçlere ve kertenkelelere yem olmamak için içgüdüsel dürtü ile okyanusa yönelecekler. Yüz yavrudan sadece iki tanesi hayatta kalmayı başaracak. Hayatta kalanlar çok uzun bir yolculuk yapacak ve dişileri 20-40 yıl sonra yumurtadan çıktıkları adaya geri dönecekler. Erkekler dönmeyebilir. Mucizevi geri dönüş yolculuğunda kaplumbağaların ne tür bir içgüdü ile motive edildikleri ve yollarını nasıl buldukları tam olarak bilinmiyor.

Malezya Rehberi
Vize:
Malezya Türkiye’ye vize uygulamayan ender ülkelerden. Geçerlilik süresi en az 6 ay olan pasaportunuz ülkeye giriş için yeterli. Anakara Malezya’dan Borneo Adası’na ulaştığınızda tekrar gümrük işlemleri yapmanız gerekiyor.

Ulaşım:
Ülkeye ulaşım en uygun Malezya Havayolları ile yapılıyor. İstanbul’dan Kuala Lumpur’a (KL) Cuma ve Pazar günleri karşılıklı, haftada 2 gün direkt uçuş var. Uçuş yaklaşık 10.5 saat sürüyor. KL’den Borneo’nun Kota Kinabalu şehrine uçakla 3.5 saatlik yolculuğun ardından Tawau’ya 1 saatlik uçuş yapılıyor. Tawau havalimanından 1.5 saatlik otobüs yolculuğu ile Semporna’ya, ardından da 40 dakikalık sürat teknesi yolculuğu ile Sipadan Adası’na ulaşılıyor.

Para Birimi:
Para birimleri Malezya ringgiti. 1 Amerikan Doları (USD) ile 3.8 ringgit alınıyor. USD her yerde geçiyor. Kredi kartı tüm ülkede son derece yaygın iken bazı adalarda kullanılmıyor. Ziyaret etmeyi düşündüğünüz adada kredi kartının kullanılıp kullanılmadığını gitmeden önce öğrenmekte fayda var.

Yiyecekler:
Adalarda Çin, Malay ve Endonezya mutfaklarının sentezinden oluşan müthiş lezzetli yiyecekler sunuluyor. Servis mükemmel. Öğlen ve akşam yemeklerinde taze deniz mahsulleri ağırlıklı yiyecekler sunuluyor. Erişte, sabah kahvaltıları dahil tüm öğünlerde sunuluyor. Kahvaltıda verilen Hindistan cevizi reçelinin tadına mutlaka bakın.

Lisan:
Malayca konuşulan ülkede turizm ile ilgilenen herkes İngilizce konuşuyor.

Elektrik:
Elektrik 220 volt ancak prizler bizdeki gibi 2 delikli değil, İngilizlerin kullandığı gibi 3 delikli.

İklim:
Tropik iklim, sıcak ve nemli hava... Muson rüzgarlarının etkili olduğu Aralık-Şubat aylarına yaklaşınca yağışlar da başlıyor. Aniden bastıran yağmurlar sellere sebep olabiliyor. Ancak, hava sıcaklığı 20°C’nin altına inmediği için üşümek söz konusu değil. Kısa kollu gömlek ve şortla tüm günü geçirmek mümkün. Akşamları hava biraz serinlese de, uyurken ince bir çarşaf ile örtünmek yeterli.

Deniz:
Planktonik canlı sayısı çok fazla olduğu için deniz çoğu zaman bulanık. Deniz suyu sıcaklığı yazın 26°C, kışın ise 22°C civarında oluyor. 3 milimetrelik uzun kollu balıkadam kıyafeti tüm zamanlar için uygun. Gece dalışları için başlık tavsiye ederim.

Nasıl Gidilir?
Sipadan’a Exit Turizm’in düzenlediği turlara katılarak gidebilirsiniz. Eylül ayı boyunca 4 gece Kapalai’de tam pansiyon, 1 gece Tawau’da, 1 gece Kuala Lumpur’da konaklama, Malezya Havayolları ile uçuş, günde 3 tekne dalışı, limitsiz kıyı dalışı 1350$. Fiyata 80$ alan vergisi ve 70 YTL yurtdışı çıkış fonu dahil değil. Promosyon, yıl sonuna kadar her Cuma yapılacak çıkışlarla devam edecek.

Bu muhteşem geziye sponsor olan Turizm Malezya’ya teşekkür ederim. Malezya Havayolları ile İstanbul’dan Kuala Lumpur’a, oradan Kota Kinabalu ve Tawau’ya uçuşları, transferleri, adalardaki romantik bungalovlarda konaklamayı ve tüm dalış masraflarını Turizm Malezya karşılayınca, Malezya Havayolları da 70 kiloyu aşan yüküm için ekstra ödeme talep etmeyince bana sadece yaptırdığım masajların ücretini ödemek kaldı. Teşekkürler Malezya.

09 Eylül 2005 | Antalya Merkez | 8180 kez okundu | 1 kez tavsiye edildi | Kaynak: Bilinmiyor
Yorum Ekle
Benzer Haberler
antalyamiz.com -
Şehir Surları
devamı
antalyamiz.com -
Yeni Rafting Merkezi: Düden Çayı
devamı
antalyamiz.com -
Değirmenönü Restore Edilecek
devamı
antalyamiz.com -
Kesik Minare’nin Turizme Açılması İçin Çalışmalar Tamamlandı
devamı
antalyamiz.com -
Antalya`ya Yağmur Geliyor
devamı
antalyamiz.com -
Kadınyarı'nın Çevre Sorunu
devamı
antalyamiz.com -
Yukarı Düden : İskender Şelalesi
devamı
antalyamiz.com -
En İyi Film: Yazı Tura
devamı
antalyamiz.com -
Mustafa Ertuğrul Aker: Batıkta ki Unutulmuş Bir Kahramanın Hikayesi
devamı
antalyamiz.com -
Güneyde Bir Cennet Antalya
devamı
antalyamiz.com -
Antalya Kent Ormanı Açıldı
devamı
antalyamiz.com -
41. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Üç Önemli Belgesel Gösterimi
devamı
antalyamiz.com -
2007 Dünya Yaş Grupları Satranç Şampiyonası Antalya’da Yapılacak
devamı
antalyamiz.com -
Antalya Altın Portakal Film Festivali 44. Yılına Hazırlanıyor
devamı
antalyamiz.com -
Hadrian Kapısı
devamı