Tarihi ve Kültürel Zenginlikleriyle Korkuteli: Pisidya'dan Selçuklulara Uzanan Bir Yolculuk - antalyamiz.com

Tarihi ve Kültürel Zenginlikleriyle Korkuteli: Pisidya'dan Selçuklulara Uzanan Bir Yolculuk

Korkuteli, Antalya’nın kuzeybatısında yer alan ve şehir merkezine 60 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Tarihi kökenleri Pisidyalılara dayanan Korkuteli, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde İsinda olarak anılmıştır. İsinda, ilçenin ilk yerleşim yerinin bulunduğu, günümüzde Korkuteli Barajının yer aldığı alanla barajın alt kesimindeki saha olarak tanımlanmaktadır. Bu bölgenin bir kısmı 1970 yılında yapılan Korkuteli Barajının altında kalmıştır, diğer kısmı ise Alaaddin Mahallesi sınırları içindedir.

Pisidya Cumhuriyeti, Hitit İmparatorluğuna bağlı içişlerinde serbest küçük bir devlet olarak varlığını sürdürmüştür. Yapılan araştırmalarda İsinda adına basılan 22 çeşit para tespit edilmiştir. İsindalıların Pisidyalılardan olduğu ve Hititler zamanında bu bölgeye yerleştikleri, dillerinin Hitit lisanına benzediği ileri sürülmektedir. Kadeş Savaşında Pisidyalıların Hititlere yardım ettikleri tarihi bir olaydır.

MS 395'te Pisidya Cumhuriyeti Bizans İmparatorluğuna düşmüştür ve Romalılar İsinda ismini İstanoz olarak değiştirmiştir. Romalılara ait tarihi kalıntılar bugün baraj altında kalmıştır. 1207 yılında Selçuklu Hükümdarı Gıyasettin Keyhüsrev zamanında Bizanslardan alınan İstanoz, Keykavus’un ölümünden sonra Alaaddin Keykubat devrinde Selçukluların hakimiyetine girmiştir. Bu dönemde Selçuklulara ait birçok eser bulunmaktadır.

Korkuteli, Isparta’da hükümet kuran Hamitoğulları tarafından alınmış ve 1402’den 1425’e kadar Teke Beyliğine başkentlik yapmıştır. Sultan Selim’in kardeşi Şehzade Mehmet Korkut, Antalya Sancak Beyi olarak atanmıştır ancak 1513'te Bursa’da boğdurulmuştur. 1864’te Konya Vilayetinin Teke Sancağı olmuş, 1915 yılına kadar İstanoz adıyla anılan ilçe Antalya Mutasarrıflığına bağlı kalmış ve Şehzade Korkut’a izafeten adı Korkuteli olarak değiştirilmiştir.

Korkuteli, tarihi zenginlikleri ve coğrafi konumu ile önemli bir yerleşim yeri olmuştur. İlçe, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerden kalan kültürel miraslar ile dikkat çekmektedir.

08 Ağustos 2008 | Korkuteli | 16613 kez okundu | 0 kez tavsiye edildi | Kaynak: Bilinmiyor
Yorum Ekle
Yorumlar

ali

yazı iyi ama fazla bilgi vermiyor Korkuteli hakkında dahafazla bilgi verebilirsiniz.Herkese korkuteli\'yi öneriyorum.

  • 09 Nisan 2011 Cumartesi 15:53
Benzer Haberler
antalyamiz.com -
Korkuteli`nin Coğrafi Durumu
devamı