Uluburun Batığı: Genç Tunç Devri'nin Bir Tanığı - antalyamiz.com

Uluburun Batığı: Genç Tunç Devri'nin Bir Tanığı

Kaş ilçesinin 8.5 kilometre güneydoğusunda bulunan Uluburun'un doğu kıyısından sadece 60 metre açıkta, 1982 yılında bir sünger dalgıcı tarafından Genç Tunç Devrine ait bir batık bulunmuştur. 1984 yılında başlayan çalışmalar ve on bir sezon boyunca yapılan binlerce dalış sonucunda M.Ö 14. yüzyılın sonlarında kaybolmuş eşsiz bir yük gün yüzüne çıkarılmıştır. Yaklaşık 15 metre boyunda ve sedir ağacından yapılmış geminin kıç tarafı 44 metre, pruvasi ise 52 metrede bulunmaktaydı. Taşımakta olduğu malzeme 61 metre derinliğe kadar yayılmıştı.

Gemideki malzemeler genel olarak hammaddelerden oluşmasına rağmen üretilmiş mallar da bulunmuştur. Sayıları 150'yi aşan, kobalt mavisi, turkuaz ve lavanta renklerindeki yuvarlak, yassı ham cam külçelerinin, Ugarit ve El-Amarna tabletlerinde Suriye-Filistin kıyılarından geldiği belirtilen mekku ve ehlipakku oldukları düşünülmektedir. Bu külçeler, bilinen en eski ve eksiksiz cam külçelerini oluşturmaktadır. Diğer eşsiz arkeolojik buluntular arasında Eski Mısırlıların "Abanoz" adını verdiği ve tropik Afrika'da yetişen siyah renkli bir ağaç ile sedir ağacı sayılabilir. Diğer hammaddeler ise tam ve kesilmiş fildişleri ile bir düzineden fazla suaygırı dişi, tütsü katkısı olarak kullanıldığı sanılan bir tür deniz salyangozunun kapakçıkları, müzik aletlerinin ses kutusu olarak kullanıldıkları sanılan kaplumbağa kabukları ile fayans veya metalden ağız, kulp, kaide gibi parçaların takılmasıyla vazo veya kapların yapımında kullanılmak üzere taşınan deve kuşu yumurtalarından oluşmaktadır.

Gemide hammaddelerin dışında üretilmiş mallar da bulunmaktaydı. Dokuz büyük küpten en az ikisinde Kıbrıs üretimi ihraç seramiği ile kandiller ve ne amaçla kullanıldıkları kesin olarak bilinmeyen, ancak duvara asarak kullanıldıkları düşünülen eserler bulunmaktaydı. Kenan takıları, gümüş bilezikler, ayak bilezikleri ve altın pandantiflerden oluşmaktadır. Kulpsuz bir altın kadehin ise kaynağı bilinmemektedir. Çeşitli malzemelerden yapılmış boncuklar arasında akik, altın, fayans, cam ve Baltık kehribarı boncuklar bulunmaktaydı. Diğer eserler arasında ördek biçiminde ve menteşeli kanatları kapak işlemi gören iki adet fildişi kozmetik kutusu, bakır kazan ve kaseler, suaygırı dişinden bir borazan ve Tunç Devirlerinin tamamından bilinen kalay eserlerinden daha çok sayıdaki kalay kaplar yer almaktadır. En yakın benzerini Romanya'daki tek bir örneğin oluşturduğu taştan törensel amaçlı bir asa, batıktaki diğer buluntular arasındadır.

Gemideki bronz silahlar, ok ve mızrak uçları ile kamaların dışında Kenan, Miken ve muhtemelen İtalyan yapımı kılıçlar bulunmaktaydı. Yük veya gemide yiyecek olarak taşınan maddeler arasında badem, incir, zeytin, üzüm, çöre otu, sumak, kişniş, nar ile birkaç buğday ve arpa tohumu bulunmuştur. Balık ağı kurşunları, ağ onarımında kullanılan mekikler, olta iğneleri ile ucu çatallı bir balık zıpkını, gemide balık avlandığını göstermektedir.

Geminin milliyetinin belirlenmesinde zorluk çekilmesine rağmen, Orta Doğu kökenli olduğu tahmin edilmektedir. Çıkarılan eserler günümüzde Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.

06 Ağustos 2002 | Kaş - Kalkan | 6765 kez okundu | 0 kez tavsiye edildi | Kaynak: Bilinmiyor
Yorum Ekle
Benzer Haberler
antalyamiz.com -
Kaş Hakkında Genel Bilgiler
devamı
antalyamiz.com -
Kaş Uçak Batığı - 2
devamı
antalyamiz.com -
Kaş Uçak Batığı
devamı
antalyamiz.com -
Uyuyan Güzel : Patara
devamı
antalyamiz.com -
Antalya Kaş `ta Dalış Turizmine ilgi artınca okul sayısı arttı
devamı
antalyamiz.com -
Antiphellos Antik Kenti
devamı
antalyamiz.com -
Kaş´ın Sualtı Bitki Örtüsü
devamı